Nachádzate se tu: Úvod Blog Pleť Príčiny lámania nechtov a tipy, ako tomu predísť

Príčiny lámania nechtov a tipy, ako tomu predísť

Martina Sznapková
19. 9. 2022
Príčiny lámania nechtov a tipy, ako tomu predísť

Obsah:
Keď telu chýbajú vitamíny a minerály
Lámavé nechty ako prejav choroby
Plesne a kvasinky
Veľká záťaž pre naše nechty
Hormonálne výkyvy
Umelé nechty
Lámavé nechty ako prirodzený prejav starnutia
Záver

Nechty toho o vašom zdraví odhaľujú celkom veľa. Rovnako ako môže začať strácať vlhkosť pokožka, môžu o ňu prichádzať aj nechty. Sú potom viac lámavé, suché a krehké. Biele škvrny, ryhy, lámanie, štiepenie, skrátka všetko to, čo vidíme na povrchu nechtu, má svoj pôvod už pod kožou.

Dôležité je si uvedomiť, že nejde o kozmetický, ale o zdravotný problém. Problémy s nechtami sú totiž jedným z prvých znamení, že vášmu telu niečo chýba alebo s ním je niečo v neporiadku.

Poďme si predstaviť najčastejšie príčiny lámania nechtov a hlavne spôsoby, ako tomu predísť.

Keď telu chýbajú vitamíny a minerály

Nedostatok vitamínov a minerálov je najčastejšou príčinou nadmerného lámania nechtov. Ako ale spoznať, ktoré vitamíny alebo minerály vám chýbajú? Napovie stav vašich nechtov:

  • Slabé nechty, ktoré sa ľahko lámu, značia zlé vstrebávanie živín v tráviacom ústrojenstve alebo nedostatok zinku a horčíka.
  • Štiepiace sa nechty s bielymi bodkami alebo drobnými čiarkami sú znamením nedostatku zinku, vápnika, kremíka či vitamínov A, E, C a skupiny B.
  • Keď sa lámu a štiepia, sú hrboľaté, bledé alebo svojim tvarom pripomínajú lyžičku, s najväčšou pravdepodobnosťou trpíte nedostatkom železa.

Proti problémom s nechtami z týchto dôvodov je jednoduchý recept – upravte svoj jedálniček! Pre pevné a silné nechty sú dôležité vitamíny A, C, E a skupiny B (hlavne B2, B5, B7 a B12).

Vitamín A nájdete v rybách, špenáte alebo v brokolici. Vitamínu C nie je požehnane len v citrusových plodoch, ale napríklad aj v zdravom rakytníku. V mliečnych výrobkoch, listovej zelenine, orechoch a semienkach zase nájdete vitamín E. Na vitamíny skupiny B sú bohaté vajcia, mliečne výrobky, kvasnice alebo napríklad špargľa.

Pomôcť si môžete aj doplnkami stravy, ktoré bývajú pre zdravie nielen nechtov, ale aj vlasov a pokožky, šité doslova na mieru.

Lámavé nechty ako prejav choroby

Lámavé nechty bývajú jedným z prejavov zníženej funkcie štítnej žľazy. Štítna žľaza totiž tvorí hormóny, ktoré ovplyvňujú celý metabolizmus a tým pádom má vplyv aj na nedostatočnú výživu nechtov. Pri úspešnej liečbe, kedy sa funkcia štítnej žľazy darí upraviť, sa začne lepšie dariť aj nechtom.

Ďalšie z ochorení, ktoré má vplyv na zdravie nechtov, je anémia alebo chudokrvnosť. Má viac foriem, jedna z nich je spôsobená nedostatkom železa. Telo nie je schopné vytvárať dostatok hemoglobínu a dochádza k nedostatočnému okysličeniu organizmu. Liečbu stanovuje lekár, ale trochu si môžete pomôcť aj sami, a to zvýšenou konzumáciou potravín bohatých práve na železo.

Plesne a kvasinky

Pokiaľ sú nechty lámavé a zároveň majú žltkastú farbu, nemusí ísť len o nedostatok vitamínov a minerálov, ale pravdepodobne sa stretávajú s nechtovou mykózou.

Toto plesňové ochorenie postihuje častejšie nechty na nohách. Príčinou je potenie, vlhké prostredie a nedostatočná hygiena. Ide o porušenie štruktúry nechtu mikroorganizmy.

Plesne a kvasinky sa veľmi ľahko odovzdávajú na verejných kúpaliskách, bazénoch a v saunách. To, či mykózu chytíte, alebo nie, veľmi záleží na vašej imunite.

Veľká záťaž pre naše nechty

Používate ochranné rukavice pri umývaní riadu alebo upratovaní, keď si ruky namáčate v teplej mydlovej vode? A v zime rukavice nosíte? Pokiaľ sa k svojim rukám a nechtom nesprávate príliš šetrne, nie je sa čomu diviť, keď nechty nevyzerajú práve zdravo.

Voda a saponáty totiž majú vysušujúci efekt, rovnako ako mráz či studený vietor. Zdravé nechty síce bývajú veľmi odolné, ale nevydržia všetko, snažte sa ich chrániť a nevystavovať zbytočnej záťaži.

Stačí používať rukavice, ako pri upratovaní, tak v zime, neumývať si ruky príliš horúcou vodou a pri odlakovaní nechtov dávajte prednosť odlakovaču bez acetónu.

Hormonálne výkyvy

Najmä v živote žien hrajú hormóny veľkú rolu. Dospievanie, tehotenstvo, dojčenie alebo menopauza – práve tieto obdobia sú plné hormonálnych zmien a niekedy sa môže stať, že negatívne ovplyvnia kvalitu vlasov a nechtov.

Vitamíny a minerály sú skrátka viac potreba inde v tele a preto sa nechty môžu začať viac lámať. V tomto prípade toľko nevsádzajte na regeneračné laky na nechty a skôr sa zamerajte na dostatok vitamínov a minerálov.

Umelé nechty

Veľa žien chce mať dokonalé nechty, a preto sa rozhodnú pre gélové alebo akrylové. Aj keď dnes už je ich aplikácia oveľa šetrnejšia ako predtým, na kvalite vlastným nechtom veľmi nepridajú. Prírodné nechty sa totiž musia najskôr zbrúsiť, čo ich oslabuje.

Kto už umelé nechty raz nosí, zvyčajne u nich zostane dlhé roky. Nie je sa čomu diviť, je ťažké prestať, pretože vlastné nechty sú zničené a kto chce perfektnú manikúru, musí potom zostať u umelých. Alebo vydržať, vlastným nechtom dodať potrebné látky a čakať, až sa zase vrátia do normálu. Doplnky stravy tomu dokážu pomôcť.

Lámavé nechty ako prirodzený prejav starnutia

Spolu s vekom sa znižuje kvalita nechtov. Bohužiaľ aj väčšia lámavosť nechtov patrí k prirodzeným prejavom starnutia. To však neznamená, že sa s tým musíte doživotne zmieriť. Aj v tomto prípade pomôžu doplnky stravy, ideálne prírodné. Dodajú telu potrebné vitamíny a minerály a nechty si zachovajú svoju kvalitu.

Záver

Najčastejšie príčiny lámania nechtov väčšinou majú jednoduché riešenie. Svoje nechty nevystavujte zbytočnej záťaži a chráňte ich, dbajte na dostatok vitamínov a minerálov a stavte na prírodnú kozmetiku aj manikúru.

S lámavými nechtami sa rozhodne nemusíte zmieriť, riešte tento problém, nielen preto, že lámavé nechty sú od dokonalej manikúry na hony vzdialené, ale aj preto, že môžu odhaliť ochorenie.

Späť na prehľad

Objednajte si svoju každodennú
dávku sebavedomia a krásy

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

 

Jednorazový nákup

Jednorázový nákup
Jednorazový nákup - doručenie zadarmo po celej SR
€28 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Výhodné mesačné predplatné
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€28 €24,5 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €3,50

Otázky a odpovede

Čo je NICELIS®? +

NICELIS® je prírodný doplnok stravy, ktorý je vyrábaný a certifikovaný v Českej republike. Vďaka svojmu zloženiu zaisťuje zdravé vlasy, nechty a pleť. Podporuje rast vlasov, zabraňuje ich vypadávaniu a prispieva k celkovému zdraviu vašich vlasov, nechtov a pokožky.


Ako často a kedy by sa mal NICELIS® užívať? +

Na čo najlepšie výsledky užívajte NICELIS® dvakrát denne, vždy jednu tabletu ráno a druhú večer, najlepšie počas jedla, alebo 15 minút po jedle. Je možné užívať aj obe tablety produktu NICELIS® ráno.

Naozaj funguje? +

Aj keď sú účinky každého výživového doplnku individuálne, dáme ruku do ohňa za to, že NICELIS® naozaj funguje. Svojím zložením patrí medzi najlepšie produkty v Česku a pri vývoji sme nezabudli na žiadnu účinnú látku, ktorá má osvedčené účinky na zdravé vlasy, nechty a pleť. Náš produkt navyše obsahuje aj Astaxantín, čo je jeden z najsilnejších antioxidantov na trhu.

Kedy uvidím prvé výsledky? +

Ako pri každom doplnku stravy je potrebné dlhodobé užívanie pre skutočne viditeľné výsledky. Avšak podľa našich skúseností je možné vidieť zlepšenie už po prvých 50-60 dňoch používania produktu NICELIS®.

Je možné užívanie kapsúl dlhodobo, alebo si musím dať pauzu? +

Áno! NICELIS® je prírodný výživový doplnok bez vedľajších účinkov, je teda možné ho užívať dlhodobo bez nutnosti pauzy.

Čo sa stane keď prestanem NICELIS® užívať? +

Po skončení užívania sa nedostavia žiadne vedľajšie účinky. Samozrejme po dlhšom neužívaní sa môže kvalita vlasov vrátiť do doby pred užívaním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomáhajú robiť život lepší alebo jednoduchší. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Našou prioritou sú predovšetkým spokojní zákazníci. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšia reklama je vždy pozitívna recenzia či odporúčania spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore