Nachádzate se tu: Úvod Blog Vlasy Ako sa zbaviť rozštiepených vlasov

Ako sa zbaviť rozštiepených vlasov

Jana Vehovská
25. 8. 2022
Ako sa zbaviť rozštiepených vlasov

Rozštiepené končeky vlasov – ako sa štiepenia končekov zbaviť?

Rozštiepené vlasy – problém, ktorý rieši mnoho žien po celom svete. Trpia na rozštiepené končeky viac ženy s dlhými vlasmi alebo krátkymi? Ako tento problém riešiť a čo robiť pre to, aby sa končeky lámať a strapkať prestali? Zistite odpovede na otázky v článku, ktorý je na problematiku rozštiepených vlasov zameraný.

Ovplyvňuje štiepenie vlasov ich dĺžka?

Štiepenie je viditeľnejšie u dlhých vlasov, avšak vlasy sa môžu strapkať aj ľuďom s krátkymi vlasmi. Štiepenie sa netýka iba končekov, ako si mnoho ľudí myslí, ale môže sa vyskytovať po celej dĺžke vlasov. Čo vlastne štiepenie spôsobuje? Ide o poškodenie vlasového stvolu (kutikuly), ktorý dostatočne neobaľuje kôru vlasu (kortex). Tým dochádza k zvýšenej lámavosti a štiepeniu vlasov. Výsledkom sú suché a na pohľad nezdravo vyzerajúce vlasy.

Najbežnejšie typy rozstrapkaných vlasov a stupne poškodenia

Podľa závažnosti poškodenia môžeme rozstrapkané končeky rozdeliť na 6 najbežnejších typov. Ktorý typ trápi vás?

1) Základný typ štiepenia vlasov

Veľmi častý typ štiepenia vlasov. Ide o čiastočné poškodenie vlasu, ktoré je spôsobené prevažne nedostatočnou hydratáciou.

2) Typ štiepenia vlasu Mini

Jedná sa o veľmi ranú fázu štiepenia a je veľmi časté. Dbajte o dostatočnú hydratáciu a výživu vlasov.

3) Typ štiepenia vlasu Triple (Vidlička)

V prípade tohto typu dochádza k rozštiepeniu vlasu na tri časti. Stupeň poškodenia je rozsiahlejší ako predchádzajúce typy štiepenia. Vlasy sa častejšie rozcuchávajú a nie je ľahké ich rozčesať.

4) Typ štiepenia vlasu Strom

Výrazné poškodenie vlasovej štruktúry. Dbajte na pravidelnú aplikáciu vyživujúcich olejov a končeky pravidelne zastrihávajte.

5) Typ štiepenia vlasu Sviečka

V prípade štiepenia typu Sviečka dochádza k veľkej strate vonkajšej kutikuly. Vlas je slabý a náchylný na štiepenie. Bez úpravy životného štýlu a správnej výživy dôjde k náprave len veľmi ťažko.

6) Typ štiepenia vlasu Uzlík

Vo chvíli, keď sa na vlasoch vytvorí uzlík, sú vlasy náchylnejšie na lámanie a rozstrapkanie. Dbajte na správny spôsob česania a styling vlasov, aby ste tvorbe uzlíkov predchádzali.

Je možné rozštiepené vlasy niečím opraviť?

Oprava raz rozštiepeného končeka vlasu nie je možná, rozštiepené končeky je potrebné odstrihnúť, zmeniť spôsob stravovania (vyživovania) vlasov a zabrániť tak štiepeniu končekov v budúcnosti. Nemenej podstatná je aj vonkajšia starostlivosť o vlasy. Preventívne opatrenia v podobe výživy a vonkajšej starostlivosti sú naozaj zásadné. Spôsob česania, fúkania, stylingu vlasov, farbenia - to všetko ovplyvňuje kvalitu vašich vlasov. Štiepenie končekov nejde zastaviť zo dňa na deň, ale súvisí

s úpravou životného štýlu. Zmena stravovania a životného štýlu k lepšiemu za to stojí a to nielen s ohľadom na kvalitu vlasov. Pozitívny vplyv má aj na odbúranie stresu a chudnutie.

Prečo sa mi po odstrihnutí poškodených končekov vlasy znovu štiepia?

Štiepenie končekov vzniká dôsledkom zlej starostlivosti alebo nedostatku potrebných živín a hydratácie. Kým telo získa potrebné látky späť, môže to nejaký čas trvať. Na urýchlenie rastu vlasov a zabránenie štiepeniu vlasov je potrebné dodržiavať zásady zdravej výživy a starostlivosti dlhodobo. Vhodné sú aj doplnky stravy na vlasy, nechty a pleť, ktoré obsahujú kombináciu vitamínov, minerálov a aminokyselín, ktoré s kvalitou vlasov môžu pomôcť.

11 tipov ako predchádzať štiepeniu vlasov

1) Dodržujte zdravú stravu

Zahrňte do stravy viac ovocia a zeleniny. Vďaka ovociu a zelenine získate vitamíny, ktoré telo potrebuje pre zdravie a správne fungovanie. Aké vitamíny sú dôležité? Medzi najdôležitejšie vitamíny pre rast vlasov radíme vitamíny skupiny B (vitamíny B7 – biotín, vitamín B12, vitamín B3, vitamín B5 a vitamín B6), vitamín A, vitamín C, vitamín D a následne aj minerály ako meď, železo, zinok a selén.

2) Dodržujte pitný režim

Voda je dôležitá nielen pre vlasy, ale aj pokožku. Pravidelný a dostatočný prísun tekutín sa prejaví na kvalite vašich vlasov a pokožky rýchlo. Ideálnou tekutinou pre pitný režim je čistá voda, avšak počítajú sa aj ovocné šťavy, čaje a dokonca aj polievky. Celkový prísun tekutín na deň sa odvíja od hmotnosti človeka a dá sa vypočítať jednoduchým spôsobom. Na každých 15 kg vašej hmotnosti pripadá 0,5 litra vody (ak vážite 60 kg, váš denný príjem vody by mal byť 2 litre).

Váš celkový prísun tekutín vypočítate nasledovne → (vaša hmotnosť/15) * 0,5

3) Tepelný styling robte s rozumom

Minimalizujte tepelný styling vlasov na minimum – čím menej uprav v podobe žehlenia, kulmovania, trvalej a krepovania, tým lepšie. Pokiaľ máte rovné vlasy a občas si chcete vyrobiť lokne, použite namiesto kulmy radšej papiloty alebo natáčky, ktoré vám vlasy nespália a nenarušia ich štruktúru. Pokiaľ naopak vlastníte kučeravé vlasy a rada si ich žehlíte, dajte si pozor na správnu teplotu žehličky. Opäť platí čím menej, tým lepšie. Tepelný styling poškodzuje a oslabuje vlasy a robí ich náchylné na štiepenie končekov.

4) Fénujte studeným vzduchom

Pokiaľ môžete po umytí nechať vlasy uschnúť prírodnou cestou na vzduchu, urobíte najlepšie. Pokiaľ to možné nie je, je lepšie zvoliť miesto fénu s horúcim vzduchom fén so vzduchom studeným.

5) Vlasy češte hrebeňom a kefou od korienkov

Dôležitú úlohu pri správnej starostlivosti o vlasy zohráva aj česanie a kefovanie vlasov. Vlasy rozčesávajte zásadne od korienkov. Akonáhle vlasy postupne rozčešete, môžete prejsť hrebeňom po celej dĺžke vlasov.

6) Ak môžete, vlasy si nefarbite a neodfarbujte

Farbenie aj odfarbovanie má na kvalitu vlasov zlý vplyv a dochádza k poškodeniu ich kvality. Skúste dať šancu vašej prírodnej farbe, možno zistíte, že sa k vám aj tak hodí najlepšie a vaše vlasy nebudú množstvom aplikovaných chemikálií trpieť.

7) Mokré vlasy nežmýkajte, nefrotírujte a nečešte

Mokré vlasy sú na mechanické poškodenie náchylnejšie viac ako vlasy suché. Je dôležité, aby ste na to mysleli vo chvíli, keď si vlasy umyjete alebo idete von z bazéna. Vlasy nežmýkajte, nekrúťte ani nefrotírujte. Mokré vlasy stačí ľahko osušiť priložením uteráka a ľahkým stláčaním. Následne vlasy nechajte uschnúť na vzduchu alebo použite fén so studeným vzduchom – horúceho vzduchu sa vyvarujte.

8) Pozor na trenie vlasov o nevhodné materiály

Trenie vlasov o niektoré typy látok môže spôsobovať elektrizujúce vlasy, ale tiež prispieva k rozštiepeným končekom. Šatky, čiapky, kabáty, vankúše a tvrdé uteráky z nevhodného materiálu vám môžu k rozštiepeným končekom pomôcť.

9) Používajte vhodný šampón, masku a oleje na vlasy

Vybrať vhodný šampón, masku a kondicionér môže v dnešnej dobe veľkého výberu človeka potrápiť. Základným pravidlom je vychádzať z toho, čo vám príroda nadelila. Ak vlastníte husté vlasy, ktoré sa menej mastia, máte vyhrané. Zrejme vám bude vyhovovať väčšina ponúkaných produktov a hlavne tie, ktoré vašu šticu poriadne skrotia. Pokiaľ naopak vlastníte jemné, rýchlo mastiace sa vlasy, vyvarujte sa prípravkov, ktoré by vám mohli vlasy zbytočne zaťažovať. V tomto prípade je vlastná skúsenosť s prípravkom na nezaplatenie. Po umytí vlasov je vhodné do končekov vlasov votrieť olej, vďaka ktorému sa vlasy krásne vyživia. Olej sú vhodné na aplikáciu pre všetky typy vlasov.

10) Končeky pravidelne zastrihávajte ostrými nožnicami

Veľkosť a ostrosť nožníc hrá pri zastrihávaní končekov podstatnú úlohu. Tupé nožnice môžu končeky vlasov pri strihaní opätovne poškodiť a štiepeniu sa tak nezbavíte a naopak stav ešte zhoršíte. Končeky zastrihávajte každých 6-8 týždňov.

11) Pomôžte telu správnym doplnkom stravy

Doplnky stravy môžu vášmu telu preukázať veľkú službu v podobe dodania vitamínov, minerálov a ďalších látok, ktoré si telo nestihne zobrať z bežnej stravy alebo ich prijíma len v malom množstve. Doplnky stravy zamerané na vlasy a nechty obsahujú aktívne látky, ktoré majú vplyv na urýchlenie rastu existujúcich vlasov, rovnako ako rast nových vlasov.

U doplnkov stravy nie je možné očakávať efekt po pár dňoch, prvé účinky sa objavia spravidla po 2 mesiacoch užívania. Nenašli ste zatiaľ doplnok stravy, ktorý by vám s rozštiepenými končekmi pomohol? Vyskúšajte produkt Nicelis, ktorý obsahuje kombináciu tých najlepších aktívnych látok na zlepšenie kvality a rast vlasov. V jednom balení nájdete 60 tabliet. Odporúčané dávkovanie sú 2 tablety denne počas alebo po jedle. Tablety zapíjajte vodou alebo iným vhodným nápojom.

Kúpiť NICELIS

Späť na prehľad

Objednajte si svoju každodennú
dávku sebavedomia a krásy

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

 

Jednorazový nákup

Jednorázový nákup
Jednorazový nákup - doručenie zadarmo po celej SR
€28 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Výhodné mesačné predplatné
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€28 €24,5 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €3,50

Otázky a odpovede

Čo je NICELIS®? +

NICELIS® je prírodný doplnok stravy, ktorý je vyrábaný a certifikovaný v Českej republike. Vďaka svojmu zloženiu zaisťuje zdravé vlasy, nechty a pleť. Podporuje rast vlasov, zabraňuje ich vypadávaniu a prispieva k celkovému zdraviu vašich vlasov, nechtov a pokožky.


Ako často a kedy by sa mal NICELIS® užívať? +

Na čo najlepšie výsledky užívajte NICELIS® dvakrát denne, vždy jednu tabletu ráno a druhú večer, najlepšie počas jedla, alebo 15 minút po jedle. Je možné užívať aj obe tablety produktu NICELIS® ráno.

Naozaj funguje? +

Aj keď sú účinky každého výživového doplnku individuálne, dáme ruku do ohňa za to, že NICELIS® naozaj funguje. Svojím zložením patrí medzi najlepšie produkty v Česku a pri vývoji sme nezabudli na žiadnu účinnú látku, ktorá má osvedčené účinky na zdravé vlasy, nechty a pleť. Náš produkt navyše obsahuje aj Astaxantín, čo je jeden z najsilnejších antioxidantov na trhu.

Kedy uvidím prvé výsledky? +

Ako pri každom doplnku stravy je potrebné dlhodobé užívanie pre skutočne viditeľné výsledky. Avšak podľa našich skúseností je možné vidieť zlepšenie už po prvých 50-60 dňoch používania produktu NICELIS®.

Je možné užívanie kapsúl dlhodobo, alebo si musím dať pauzu? +

Áno! NICELIS® je prírodný výživový doplnok bez vedľajších účinkov, je teda možné ho užívať dlhodobo bez nutnosti pauzy.

Čo sa stane keď prestanem NICELIS® užívať? +

Po skončení užívania sa nedostavia žiadne vedľajšie účinky. Samozrejme po dlhšom neužívaní sa môže kvalita vlasov vrátiť do doby pred užívaním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomáhajú robiť život lepší alebo jednoduchší. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Našou prioritou sú predovšetkým spokojní zákazníci. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšia reklama je vždy pozitívna recenzia či odporúčania spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore