Nachádzate se tu: Úvod Blog Vlasy Vypadávanie vlasov na jeseň

Vypadávanie vlasov na jeseň

Martina Sznapková
21. 9. 2022
Vypadávanie vlasov na jeseň

Osnova:
Norma: počas roka až 100 vlasov denne, na jeseň ešte viac
Prečo vlasy padajú vo väčšej miere práve na jeseň?
Ako sa sezónnym vypadávaním vlasov bojovať?
1. Nestresujte sa
2. Doprajte telu dostatok živín
3. Pomôžte telu doplnkami stravy
4. Športujte
Záver

Rovnako ako stromy strácajú na jeseň svoje lístie a pripravujú sa na zimný spánok, aj naše vlasy v tomto ročnom období padajú viac ako počas celého roka.
Prečo k tomu dochádza a ako vlasom pomôcť prežiť jeseň s čo najmenšou ujmou? Odpovede nájdete v dnešnom článku.

Jeseň je pre mnoho z nás najobľúbenejším obdobím v roku. Krásne farby, letné sparno vystrieda príjemné babie leto, zapaľujú sa sviečky, padá lístie, ale aj vlasy! Tento jav má svoje označenie - sezónne vypadávanie vlasov.

Aj čo sa účesov týka, je jeseň pre vlasy celkovo rizikové obdobie. Fúka, prší, je vlhko, takže poriadny styling vlastne neprichádza do úvahy. Vlasy rôzne poletujú, vyžehlené kadere rýchlo krepovatejú. To, že jeseň nie je pre vlasy žiadna hitparáda, potvrdili aj švajčiarski vedci, ktorí skutočne preukázali, že v tomto období vypadáva viac vlasov ako počas zvyšku roka.

Bolo tak potvrdené, že sezónne vypadávanie vlasov naozaj nie je mýtus. Dochádza k nemu viac u žien, a to predovšetkým v októbri a novembri.

Norma: počas roka až 100 vlasov denne, na jeseň ešte viac

Vypadávanie vlasov je prirodzený proces, ktorý sa vo väčšej či menšej miere týka počas celého roka každého z nás. Normálne je, keď denne vypadne až 100 vlasov, aj keď sa to môže zdať celkom dosť, ani si to nevšimneme. Zároveň totiž dorastajú vlasy nové.
Počas jesene padá vlasov o niečo viac. Indíciou, že nejde len o bežné jesenné vypadávanie vlasov, môže byť ich strata v zhlukoch, tvorba lysín či padanie po celých prameňoch, prípadne keď v hrebeni zostávajú celé chumáče vlasov.

Prečo vlasy padajú vo väčšej miere práve na jeseň?

Na vysvetlenie sezónneho vypadávania vlasov je najprv potrebné poznať ich rastový cyklus. Každý vlas, ktorý na hlave máme, sa práve nachádza v jednej z troch fáz.

Prvá je fáza rastová, ktorá trvá 2 až 6 rokov. Práve v rastovej fáze je obvykle až 90% všetkých vlasov. Druhej fáze sa hovorí kľudová, kedy vlas nerastie a drží na hlave. Po jej skončení prichádza fáza vypadnutia. Vlasový vačok potom začne znova tvoriť nový vlas.

Vedci prišli na to, že najväčší počet vlasov, ktoré sú v pokojovej fáze, máme na hlave v júli. A kľudová fáza končí zhruba po 100 dňoch, teda v októbri. A už vieme, že končí práve vypadnutím vlasu.
Počas leta nám na hlave jednoducho drží viac vlasov, ktoré na jeseň vypadnú. Prečo ale máme najviac vlasov v kľudovej fáze práve v júli? To zatiaľ nie je úplne isté. Vedci majú niekoľko hypotéz.

Jedna z nich je založená na evolučnom princípe – organizmus sa snaží zadržať vlasy na hlave, aby chránili pleť pred ostrým letným slnkom.
Iní odborníci sa prikláňajú k tomu, že to môže byť spôsobené stresom vyvolaným letným teplom a slnkom, ktorý vlasy poškodzuje.

Ďalším vysvetlením môže byť fakt, že v lete telo vplyvom svetla produkuje menšie množstvo hormónu melatonínu, ktorý okrem iného hrá aj dôležitú úlohu v raste vlasov. Zistilo sa, že bez dostatočného množstva melatonínu sa vlas presúva z rastovej do kľudovej a po niekoľkých týždňoch vypadne. To by časovo zodpovedalo aj jesennému vypadávaniu vlasov.

Ako sa sezónnym vypadávaním vlasov bojovať?

Ak vám viac vlasov vypadáva iba na jeseň, je to vlastne dobrá správa. Rovnako ako sa na jar stromy zase zazelenajú, aj vaše vlasy budú čoskoro opäť v normále.
Aj napriek tomu ale môžete svoje vlasy podporiť a ich vypadávanie čo najviac zmierniť.

Prinášame 4 tipy:

1. Nestresujte sa

Práve stres je jednou z najčastejších príčin vypadávanie vlasov! Stres nie je prospešný nielen psychicky, ale aj fyzicky. Dokáže rozhodiť tráviaci systém, čo sa okrem iného odrazí aj na kvalite a množstve vlasov. Navyše stres môže byť vinníkom tvorby lupín či nedostatočného prekrvenia pokožky, kvôli ktorému sa do nej neprenáša dostatok živín.

A práve koniec bezstarostného obdobia letných dovoleniek a návrat do pracovného tempa nás môže poriadne stresovať. Keď sa k tomu pridá daždivé počasie, začne sa skôr stmievať a prichádza pocit, že nič nestíhate, nie je jednoduché udržať nervy na uzde. Skúste myslieť pozitívne a nepodliehajte zbytočnému stresu.

2. Doprajte telu dostatok živín

Teplé letné dni k ľahkej zdravej strave priamo nabádajú. Práve s príchodom jesene treba ale telu stále dodávať dostatok proteínov, vitamínov i minerálov. Jedzte veľa ovocia, zeleniny a nezabúdajte ani na mliečne produkty, ryby a chudé mäso.

Aj keď už nie je horúco, pite veľa vody. Vedeli ste, že 24% vlasu je vlastne voda?

3. Pomôžte telu doplnkami stravy

Zdravý jedálniček podporte doplnkami stravy, ktoré vašim vlasom zaistia dostatok vitamínov, minerálnych látok, ako je železo, selén, zinok a meď aj ďalšie prospešné látky. Vyberajte ale iba kvalitné prípravky, ideálne s prírodným zložením.


4. Športujte

Plavková sezóna už je preč a vás teraz začína zaujímať skôr to, koľko druhov cukroviniek tento rok upečiete? Pokiaľ hľadáte jesennú motiváciu k športu, môžu byť ňou vaše vlasy.
Šport nie je iba prostriedok na krásnu postavu, ale aj na to, ako sa zbaviť toxínov, ktoré sa z tela vyplavujú prostredníctvom potu. Tie potom telo prestanú zaťažovať a vlasy budú mať voľnú cestu k správnemu rastu.

Dajte si ale pozor na správnu hygienu. Po náročnom cvičení, kedy sa naozaj veľmi spotíte, si čo najskôr opláchnite pokožku a umyte si vlasy. Znížite tak kyslosť pokožky hlavy.

Záver

Či už jeseň milujete, alebo nenávidíte, pre vaše vlasy to nie je práve jednoduché obdobie. Snažte sa preto o svoje vlasy o to viac starať. Masky a šampóny sú pre starostlivosť o vlasy určite prospešné, ich vypadávanie ale príliš neovplyvnia. Teraz je čas zamerať sa hlavne na ich výživu zvnútra.

Kúpiť NICELIS

Späť na prehľad

Objednajte si svoju každodennú
dávku sebavedomia a krásy

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

Garancia spokojnosti alebo vrátenie peňazí

 

Jednorazový nákup

Jednorázový nákup
Jednorazový nákup - doručenie zadarmo po celej SR
€28 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Výhodné mesačné predplatné
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€28 €24,5 za celé balenie Každý mesiac ušetríte €3,50

Otázky a odpovede

Čo je NICELIS®? +

NICELIS® je prírodný doplnok stravy, ktorý je vyrábaný a certifikovaný v Českej republike. Vďaka svojmu zloženiu zaisťuje zdravé vlasy, nechty a pleť. Podporuje rast vlasov, zabraňuje ich vypadávaniu a prispieva k celkovému zdraviu vašich vlasov, nechtov a pokožky.


Ako často a kedy by sa mal NICELIS® užívať? +

Na čo najlepšie výsledky užívajte NICELIS® dvakrát denne, vždy jednu tabletu ráno a druhú večer, najlepšie počas jedla, alebo 15 minút po jedle. Je možné užívať aj obe tablety produktu NICELIS® ráno.

Naozaj funguje? +

Aj keď sú účinky každého výživového doplnku individuálne, dáme ruku do ohňa za to, že NICELIS® naozaj funguje. Svojím zložením patrí medzi najlepšie produkty v Česku a pri vývoji sme nezabudli na žiadnu účinnú látku, ktorá má osvedčené účinky na zdravé vlasy, nechty a pleť. Náš produkt navyše obsahuje aj Astaxantín, čo je jeden z najsilnejších antioxidantov na trhu.

Kedy uvidím prvé výsledky? +

Ako pri každom doplnku stravy je potrebné dlhodobé užívanie pre skutočne viditeľné výsledky. Avšak podľa našich skúseností je možné vidieť zlepšenie už po prvých 50-60 dňoch používania produktu NICELIS®.

Je možné užívanie kapsúl dlhodobo, alebo si musím dať pauzu? +

Áno! NICELIS® je prírodný výživový doplnok bez vedľajších účinkov, je teda možné ho užívať dlhodobo bez nutnosti pauzy.

Čo sa stane keď prestanem NICELIS® užívať? +

Po skončení užívania sa nedostavia žiadne vedľajšie účinky. Samozrejme po dlhšom neužívaní sa môže kvalita vlasov vrátiť do doby pred užívaním produktu NICELIS®.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomáhajú robiť život lepší alebo jednoduchší. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Našou prioritou sú predovšetkým spokojní zákazníci. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšia reklama je vždy pozitívna recenzia či odporúčania spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore